Smaczna włoska kuchnia
Pragniesz dobrze zjeść? Wśród wielu wariantów, które proponuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość smaków, kolorów i spora dawka składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie przyprawy
Typowemu Polakowi restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z winem. Tymczasem włoska kuchnia to również takie pyszności jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.
Klasyczne dania włoskie
Pasty są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w dziesiątkach rodzajów. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie można dołączyć do makaronu. kuchnia włoska Kraków Owoce morza, różne rodzaje mięs, np. wołowe czy drobiowe oraz rożnorodne przyprawy, powodują, że pasty nie mogą się przejeść.
Następnym typowym daniem jest pizza. Wprawdzie nie została ona wymyślona we Włoszech tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoska potrawa. Prawdziwa włoska pizza to niezbyt grube ciasto oraz niezbyt duża ilość dodatków. Najpopularniejsza jej wersja to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Krucha pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, focaccia, piada oraz liczne desery – np. granita czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film