Zwykło się twierdzić, że jeżeli dobra kwa to koniecznie arabica, lecz ile jest prawdziwości w tym, że ten gatunek jest drogi i dominujący na świecie? Dlaczego tak nadzwyczaj skłaniamy się w kierunku kawy rodzaju arabica?
dobry sklep z kawę
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku i częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten odmiana w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma totalnie przeróżne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezmiernie analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Kawa Peru HB Gr1
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie i wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest na ogół poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina prosperuje nieomal przez cały rok oraz adoruje ciepło, skutkiem tego z największym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych między wysokością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest bardzo odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, ale w odniesieniu do kalendarza wzrostu i produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą kompletnie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Czemu Arabica jest najlepsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, ponieważ zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna i aromatyczna. Niemniej jednak co istotne dla jej handlowej wartości, niezwykle łatwo ją scalać z aromatami, wobec tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź też korzennym. Nim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać dokładnie skład artykułu, może się albowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest wyłącznie bonusem.